Masala - the true treasure

31. july 2011 at 21:58 | Amber |  Zajímavůstky

Masala chai (or Yogi, the names are often confounded) is an Indic traditional tea.It's made of black tea, milk, sugar and spices. You can get it in most of Czech teahouses because it's very popular (especially among women). It's sweet, spicy and soft, good against cold, and cheers up the body as well as the soul.

Ofcourse, you can buy the spice mix in a shop or in a teahouse because that's the easiest way, but it is always better to have this nice feeling of making it all on your own. Plus, if you live in a small city, there is no such a shop selling the mix. Plus, even your favourite teahouse can run out of it.
Don't worry, you already have most of the ingredients:
  • 1l of water
  • 1/2l of milk
  • black tea
  • 2 small spoons of coriander
  • 2 small spoons of cinnamon
  • 2 small spoons of ginger
  • 4 pieces of rose-apple
  • 1 (or less) small spoon of white pepper
  • sugar or honey
Now, here we go step by step:
  1. Mix all the spices (coriander, cinnamon, ginger, rose-apple, white pepper).
  2. Pour a liter of water into a pot and let it boil.
  3. Once the water's boiling, add 2 small spoons of the spices. Stir it with a spoon. Keep it boiling (!!!) for 5 to 10 minutes, according to how mild or spicy you like it. More than 10 minutes is really too much.
  4. Add 4 small spoons of black tea and keep stiring.
  5. After few more minutes, pour in the milk. Let it boil again.
  6. Last but not least, finish it with sugar. This step actually depends on your taste, I used one large spoon of honey ;)
  7. Decant the tea and enjoy your warm cup of happiness!
Dáta Masála (nebo Yogi čaj, názvy jsou často zaměňovány) je tradiční indický nápoj. Vyrábí se z černého čaje, mléka, cukru a koření.
Můžete si ho koupit skoro v každé české čajovně, protože je u nás dost oblíbený (zvlášť u žen).
Snoubí v sobě sladké, pálivé i jemné tóny, pomáhá proti kašli a nachlazení, a celkově dokáže skvěle povzbudit tělo i ducha.

Samozřejmě je možné si směs koření přímo koupit v obchodě nebo čajovně, protože tak je to bezesporu snazší, ale nic se nevyrovná pocitu, že jste se na celém procesu podíleli vy sami. Navíc, pokud žijete na maloměstě, nenajdete tam podobný obchod. Navíc se může stát, že vaší čajovně zrovna dojde zásoba.
Nebojte se, většinu ingrediencí už jistě máte doma:
  • 1l vody
  • 1/2l mléka
  • černý čaj (sypaný)
  • 2 čajové lžičky koriandru
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 2 čajové lžičky zázvoru
  • 4 kousky hřebíčku
  • 1 (nebo méně) čajová lžička bílého pepře
Tak a teď tedy postup:
  1. Všechno koření (koriandr, skořici, zázvor, hřebíček, bílý pepř) smíchejte dohromady.
  2. Do hrnce nalijte litr vody a přiveďte k varu.
  3. Až bude voda vřít, přihoďte 2 lžičky směsi. Zamíchejte. Nechte vařit (!!!) 5 až 10 minut podle toho, jak jemné nebo pálivé to máte rádi. Víc než 10 minut by bylo příliš.
  4. Přidejte 4 lžičky černého čaje a míchejte.
  5. Po několika minutách přilijte mléko a znovu nechte vzkypět.
  6. Nesmíte zapomenout na cukr. Dost záleží na vašem vkusu, já jsem třeba použila jednu polévkovou lžíci medu ;)
  7. Sceďte čaj přes sítko a užijte si svůj horký šálek štěstí!
PS: There are many recipes describing the process, different in the times or ingredients; naturally, it's okay to find your own personal version and hold on to it ;)PS: Na internetu najdete i jiné návody, které se liší dobou vaření nebo přísadami; samozřejmě je nejlepší si najít svou verzi a držet se jí ;)
 

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.